0
Önce İzleyelim 


Başarılı bir sunum, iyi bir hazırlık ve planlamayı gerektirir. Bunun için ilk yapılacak iş, konunun belirlenmesidir. Konu belirlendikten sonra, kişinin konuya hakimiyeti oranında bir hazırlık süreci gerekir. Sunum yapacak kişi, bu sunum içerisinde çok fazla şey anlatmayı değil, önemli olan noktaları aktarabilmeyi amaç edinmelidir. Sunumda başarı, amacın en iyi şekilde ortaya konmasıyla sağlanabilir.

Bir sunum planlanırken, öncelikle sunumun kime veya kimlere yapılacağı dikkate alınmalıdır. Sunumun yapılacağı kişiler, sizin sunumunuzun içeriğini belirleyecektir. Çünkü sunumun esas amacı, hedef kitleye ulaşabilmektir. Bunun için, o kişilerin düzey ve beklentileri mutlaka belirlenmelidir. Dinleyicilerin sizin sunumunuzdan elde etmelerini beklediğiniz tutum ve davranışları ancak bu yolla belirleyebilirsiniz. Çalışılan bir şirkette müdürler için yapılacak bir sunumla, sınıf arkadaşlarınıza yapacağınız sunum arasında konu aynı olsa da planlama, tarz ve içerik açısından farklılıklar olacaktır.

Bu amaçla hitap edilen kişilerin düzeyini ve onlara konuşma boyunca hangi bilgi, duygu, düşünce vb. kavramları aktarmak istediğinizi belirlemelisiniz. Belirlenen konunun içeriği bu soruların cevaplanmasıyla oluşturulabilir. Bir sunum planlanırken, hedef kitlenin konu hakkında önceden ne bildiklerini ve sizden ne beklediklerini de tahmin edebilmek gerekir. Bu tahmin çabası, aynı zamanda ortak noktaların da gözden geçirilmesine olanak verecektir. Bu da iyi bir sunum için gerekli olan ortak paydaları belirleyebilmenizi sağlayacaktır.

Bu değerlendirmeleri yaptıktan sonra sunuma neyi dahil edip neyi dahil etmeyeceğinize karar vermeniz gerekir. Sunumun içeriği hazırlanırken aşağıdaki soruların cevaplanması faydalı olacaktır.


* Hedef kitlenin sizin anlatmak istediğiniz temel noktayı anlamaları ve hatırlamaları için gerekli olan bilgiler nelerdir?

* Hangi bilgiler, temel noktayı anlama ve hatırlamalarında yardımcı olabilir?
* Sizin hoşlandığınız ve onların da öğrenmekten hoşlanacakları bilgiler nelerdir?

Sunumunuzun başarısı için, dinleyicilerin dikkatini çekecek, görsel verilerden de faydalanılmalıdır. Ancak görsel unsurları seçerken; tamamen yazıdan oluşmamasına, okunamayacak ya da anlaşılamayacak kadar küçük ve sıkışık yazıların bulunmamasına, fazla detay içermemesine özen gösterilmelidir. Sunum metni ve görsel destekleyiciler hazırlandıktan sonra, konuşmanız esnasında bakacağınız çalışma notları hazırlamalısınız. Bir sunumun tamamen metinden okunması doğru değildir. Okumak yerine hatırlatıcı notlar düzenlenerek sunum yapılmalıdır. Hazırlanacak notlar; kolay okunmalı, her an elinizin altında olacak ve size sunumun bir
sonraki adımını gösterecek titizlikte olmalıdır. 


İyi bir sunum için yapılması gerekenler şöyle özetlersek:

* Konunuzu ve amacınızı belirleyin,

* Dinleyicilerinizi tanımaya çalışın,

* Onların beklentilerini tahmin etmeye çalışın,
* Ortak paydaları belirleyin,
* Temel noktaları tanımlayın,
* Görsel desteklerinizi hazırlayın,
* Faydalanabileceğiniz etkili notlar tutun,




İyi bir hazırlık, iyi bir sunum için güven verecektir. Yaptığınız hazırlıkların amacınıza uygunluğunu görmek ve konuşma esnasında daha rahat olmak için konuşmanın önceden provasının yapılmasında fayda vardır. Konuşma denemenizi yüksek sesle, görsel desteklerinizi kullanarak ve zamanı kontrol ederek yapınız. Bir sunum yaparken heyecanlanmak, son derece normaldir. Eğer sunum esnasında heyecan hissedilirse, yavaş konuşmak ve hareket etmek yatıştırıcı olabilir. Konuşma esnasında dik durmaya, yüzünüzün insanlara dönük olmasına, gülümsemeye dikkat ediniz. Sunumunuz esnasında sorular sorarak ya da soru alarak, mesajınızın ulaşıp ulaşmadığını denetleyebilirsiniz. Sorulan her soruya olumlu bir tavır takının ve her soruyu yeni bir bilgi dağarcığı olarak düşünün. Sunumun sonunda kısa bir özet yapınız ve dinleyicilere teşekkür ediniz.



Yorum Gönder

 
Top