0


“Hiç kimse izniniz olmadan, size kendinizi değersiz hissettiremez.” 
Eleanor Roosevelt


Herşeyden önce insanın kendisini değerli hissetmesi önemlidir. Evet, hayat sürekli elinde bir demet çiçekle beklemez bizi. Önümüzdeki engellerden yılmamız için bilinçaltımıza güvensizlik tohumlarını eker. İşte tam o noktada bizler de içimizde gücü ortaya çıkarıp bu olumsuzlukları geride bırakabiliriz. Neler mi yapabiliriz?



Kendinize inanın: Kabiliyetlerinizin, iradenizin, gücünüzün yeterliliğine inanın. İnanç, kalben ve aklen onaylamanın, kabul etmişliğin bir ifadesidir.
Benliğinizi sevin: Kişi sevgiyle iletişim kurduğu müddetçe ilgi duyar. Kendimize olan bağlılığımız, yaptığımız işleri de sevmemizi sağlayacaktır.
Kendinizi tanıyın: İnsan, kendisinin sınırlarını bilir. Neye kabiliyetimiz olduğunu, neleri yapamayacağımızı en çok biz biliriz. Yeteneğimizin hangi doğrultuda olduğunu iyi kavramamız gerekir.Olumlamalar yapın: Yaşamdan uzaklaştığımız anlarda içimize yaptığımız her telkin bir birey, kişilik olarak bizi yükseltecektir. Motivasyonumuzu arttıracaktır. ‘Ben kendi eşsizliğimi, orijinalliğimi biliyorum ve kabul ediyorum.’ ‘Kalbimle mutluyum.’ ‘Bu zengin evrende hepimizin yapabileceği şeyler var.’ gibi olumlamalar, bilinçaltımızın en derinlerine vararak günlük hayatımızda bize gerekli olan yardımı ve olgunluğu sağlar.Ulaşılabilir hedefler koyun: Gerçekleştirebileceğimiz hedefleri belirlersek yaratıcılığımızı daha iyi kullanabiliriz.Kararsızlıktan kurtulun: İkilem her zaman tehlikelidir. Çabuk hareket etmek için net olmaya, kafamızdaki belirsizliklerden uzaklaşmaya ihtiyacımız var.Yapıcı ve olumlu düşünün: Fırsat, karşılaştığımız her hâldeki zenginliği görerek bundan fayda çıkarmaktır. Sağlığımızın, yeteneklerimizin, şartlarımızın yeterli olduğunu düşündüğümüzde işe olumlu başlamış oluruz.Ben Dili’ni kullanın: ‘Ben her bakımdan zengin ve başarılı biriyim. Benim isteklerim önemli. Kendimi ve çevremdekileri sevgiyle görüyorum.’ gibi cümlelerle benliğimizdeki gücü çıkarmalıyız.Geçmişe bir sünger çekin: Yaşanmış geçmişe yöneliktir, yaşanacaksa geleceğe… Olumsuz, sizi üzen yaşantılara gözünüzü kapayın ve geleceği sevin. Güvenli bir yaşam orada duruyor.Kendinizi ödüllendirin: Bir işteki katkılarınızı, başarılarınızı, etkilerinizi kutlayın. Varlığınızın değerini bilerek kendinize küçük sürprizler yapın. Unutmayın… ‘Marifet iltifata tâbidir.’Plân yapın: En basit bir düzen bile plânsızlıktan iyidir. Kafası ve etrafı dağınık olanın işleri de dağılır, güçleşir. İşlerinizi zamana göre düzenleyin ki parçadan bütüne geçişteki hazzı görebilesiniz.İçinizdeki sese kulak verin: Bir işi gerçekten yapmak istediğinize iyi karar verir. Bu da başkalarının yönlendirmesiyle değil, kendi kararınızla olsun.Sosyalleşin: Kalabalığın enerjisi her zaman olumludur. Toplumsal hayatta çeşitli roller üstlenerek onların neticelerini görmek, kendimize olan güveni arttıracaktır.Kendinizi geliştirin: Hangi alanda olursa olsun, başarılı olmanın gereklerinden biri de bilgi birikimidir. Gerekli dersleri alma, kursa gitme, eğitim seminerlerine katılma, kitap okuma gibi aktiviteler bilgisel alandaki gelişimimizi sağlayacaktır.Cesaretli olun: Harekete geçmek için cesur olmak her zaman önemlidir. Unutmayın ki kaplumbağa bile ilerleyebilmek için başını kabuğundan çıkarmak zorundadır. İçinizdeki gücü hissedin.

Emel Topçu 


Yorum Gönder

 
Top